Circulaire economie

Schijvens streeft naar een circulaire economie, waarbij producten zoveel mogelijk – liefst 100% – herbruikbaar zijn en waar de schade aan milieu en de grondstoffen zoveel mogelijk beperkt blijft. De circulaire economie biedt nieuwe kansen en mogelijkheden. Samen met haar co-innovatie partners is Schijvens continu op zoek naar verbeteringen en zij werkt actief aan de verdere verduurzaming van bedrijfskledingcollecties en het productieproces. Samenwerken is nodig om deze ambitie te realiseren.

Circulair ondernemen, dat is ondernemen met en voor elkaar.

De textielindustrie staat bekend als de 2e vervuilendste industrie ter wereld. In de mondiale wereld heeft Nederland maar een bescheiden rol, slechts 1% van de totale wereldwijde markt neemt zij voor haar rekening. Verwacht wordt dat de wereldwijde productie en consumptie van textielvezels zal blijven stijgen met 3-4% per jaar. Textielvezels nemen een toenemend beslag op de grondstof voorraden en de productie van textiel zorgt voor grote milieu-impact.

De oplossing voor de toenemende vraag naar textiel en het wegvloeien van verfstoffen en synthetische materialen in de bodem, is het toepassen van een circulair model voor het sluiten van de textielketen. Schijvens tracht daar waar mogelijk de impact op milieu te verminderen en een betere footprint achter te laten. Dit doet zij door een weloverwogen keuze te maken in gebruik grondstof en materialen voor haar bedrijfskleding collecties, zoals het gebruik van gerecycled plastic en gerecycled textiel.

Schijvens haalt inmiddels oude kleding van haar klanten terug en gebruikt dit als grondstof voor haar circulaire garen. In dit garen verwerkt zij 30% postconsumer textiel, 20% snij-afval en 50% gerecyled petpolyester uit petflessen, visnetten en polyester kleding. Hierdoor valt dit garen in klasse A van de Made-By benchmark.

100% gerecyclede kleding voor Stayokay

Een project dat als eerste werd uitgerold in 2017, is de duurzaam geproduceerde ‘post-consumer’ bedrijfskleding voor alle medewerkers van Stayokay. Sinds april 2017 dragen de medewerkers bedrijfskleding die bestaat uit 50% ‘reeds eerder gedragen kleding’ gemengd met 50% gerecycled pet-polyester. Deze collectie is tevens een reflectie van het duurzaamheidsbeleid van beide partijen: Schijvens en Stayokay. Deze collectie is ook de eerste pilot binnen het ECAP-project, een initiatief van de Europese Unie om circulair ondernemen in de textielsector vorm te geven.

Na Stayokay volgden vele andere projecten van circulaire garens.